Perianal Fistüller
- Doç. Dr. İlhan ECE
- 13 Nis 2022
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 22 Kas 2023

Perianal abse ve devamında gelişen fistüller ile cerrahi pratikte oldukça sık karşılaşılmaktadır. Abseyi başlatan neden tam olarak bilinmese de nasıl geliştiği net bir şekilde bilinmektedir. Rektum son kısmında bulunan ve gaitanın anüsten çıkışını kolaylaştırmak için kaygan bir sıvı salgılayan bezlerin çıkışları tıkandığında salgılar anüsü çevreleyen internal ve eksternal kas tabakası arasında birikerek enfekte olur. Enfeksiyon makat çevresindeki çeşitli boşluklara doğru ilerler. En sık perianal (anüs çevresi) bölgeye ulaşır ve burada ağrılı bir şişlik oluşturur. Bu abse kendiliğinden patlayarak dışarı boşalabilir veya hasta ağrı nedeniyle başvurduğu hekim tarafından abse boşaltılır. Absenin boşaldığı cilt alanı ile rektum arasında bir süre sonra bir yol oluşur ve perianal fistül olarak adlandırılır. Fistüller cilde açıldıkları mesafe ve anüs çevresinde kat ettikleri yola göre sınıflandırılırlar. Eksternal anal sfinkteri içine alan perianal fistüller tedavisi daha zor olan bir forma kavuşurlar ve kompleks fistül olarak adlandırılırlar.
Fistüllerde Park's sınıflaması Tip 1: Intersfinkterik Tip 2: Transsfinkterik Tip 3: Suprasfinkterik Tip 4: Ekstrasfinkterik
TEDAVİ Fistüllerin tedavisinde birçok yöntem uygulanmaktadır. Fistül hattının çeşitli doku yapıştırıcı veya tıkaçlarla kapatılması söz konusu olabilir. Başarı oranı düşük olmasına rağmen bu yöntemin yan etkisi yoktur. Aynı zamanda fistül hattının uygun lazer probları ile kapatılması mümkündür. Perianal fistülde lazer tedavisi de komplikasyon oranı düşük ve oldukça etkili bir yöntemdir. Bu tedavilerden fayda görmeyen hastalarda ise cerrahi olarak fistül hattının tamamen çıkarılması veya hattın çıkarılmadan açılıp iyileşmeye bırakılması en sık tercih edilen yöntemdir. Özellikle eksternal anal sfinkteri içine alan fistüllerde hattın kesilmesi gaita inkontinansı ile sonuçlanabilir. İnkontinansı engellemek için bu tür kompleks fistüllerde eksternal anal sfinkterin daha yavaş kesilmesini sağlamak amacıyla seton uygulaması olarak adlandırılan işlem uygulanmalıdır. Ameliyat sonrası dönemde perianal bölge hijyenine dikkat edilmesi ve kabızlıktan kaçınılması önerilir.
Comments