
Tiroid Hastalıkları

Tiroid boyunda trakeanın (nefes borusu) sağ ve sol kenarında 4x2x2 cm boyutlarında iki bölüm ve bu iki bölümü birleştiren istmus adı verilen bir parçadan oluşur. Tiroid dokusunun başlıca görevi hormon salgılayarak bebeklik döneminde beyin gelişimi ilerleyen yaşlarda ise vücudun normal metabolizmasına katkı sağlamaktır. Tiroid hormon salgısında artma ve azalma şeklinde iki bozuklukla karşılaşmamız mümkündür. Hormon salgısında artış Graves hastalığı gibi tüm dokunun aşırı fonksiyon görmesi veya mevcut olan bir nodülün fazla çalışması ile ortaya çıkabilir.
Hormon salgısındaki azalmanın en sık nedeni ise tiroid dokusunun zamanla harap olmasına neden olan ve Hashimato tiroiditi olarak adlandırılan hastalıktır. Tiroid hormon bozukluklarının tedavisinde ilk basamak her zaman ilaçlardır. İlaçlarla kontrol altına alınamayan hipertroidi durumunda veya ilaçların yan etkileri nedeniyle ilaç kullanamayan hastalarda cerrahi tedavi düşünülebilir.

Ayrıca tiroid dokusu içinde yaşla birlikte artan sıklıkla nodüller meydana gelir. Tiroid nodülleri; 40 yaşın üzerindeki bireylerde oldukça sık görülen bir tiroid bozukluğudur. Nodüllere yaklaşımda en önemli unsur nodüllerde malignite (kanser) varlığıdır. Çünkü tiroid kanserlerinin neredeyse tamamı nodüllerde gelişir. Ayrıca büyük boyutlardaki nodüller trakeaya bası yaparak ameliyat ihtiyacı ortaya çıkabilir. Oluşan her nodülün ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve kanser şüphesi doğuracak bulgulara sahip nodüllerden biyopsi yapılması gerekir. Tiroid kanserleri çok yavaş seyirli olmaları nedeniyle hastalar erken tanı ve tedaviden çok ciddi fayda görürler.
