
Benign (iyi huylu) Meme Tümörleri
Fibroadenom ve fibrokistik hastalık doğurganlık çağındaki kadınlarda memede ağrı ve kitle ile kendini belli eden lezyonlardır. Genellikle adet döngüsü içinde gerçekleşen hormonal değişikliklere paralel olarak adete yakın dönemde memede ağrı ve rahatsızlık hissine sebep olurlar. Tamamen iyi huylu lezyonlar olmakla beraber kanser kitlelerini gölgeleyebilmeleri bakımından takip edilmeleri gerekir.
Fibroadenom
Meme gelişimi sırasında ortaya çıkan hormon duyarlı kitlelerdir. Adet döngüsü ile kıvam ve büyüklüğünde değişiklikler ortaya çıkabilir. Küçük boyutlu olanlarda takip yeterli iken büyük boyutlara ulaşanlar ve büyüme eğiliminde olanların cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
Fibrokistik Hastalık
Nedeni tam olarak açıklığa kavuşmamış olmakla beraber östrojen hormonundaki artışın etken olduğu düşünülmektedir. Her adet döngüsünde memede gerçekleşen hormonal değişiklikler meme içerisinde fibrozis adı verilen fonksiyon görmeyen odakların oluşmasına neden olur. Bu odaklar memede süt kanallarında tıkanıklıklara ve bu tıkanıklığın arkasında sıvı birikimleri ile kistlerin oluşmasına neden olur. Bu değişiklikler 20'li yaşlarda başlar ve 30'lu yaşlardan itibaren memede kitle, ağrı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Meme ultrasonu ile tanı konulur. Çeşitli ilaçlarla hastaların %95'inde ağrı giderilebilir.
_jfif.jpg)
