top of page

Benign (iyi huylu) Meme Tümörleri

Fibroadenom ve fibrokistik hastalık doğurganlık çağındaki kadınlarda memede ağrı ve kitle ile kendini belli eden lezyonlardır. Genellikle  adet döngüsü içinde gerçekleşen hormonal değişikliklere paralel olarak adete yakın dönemde memede ağrı ve rahatsızlık hissine sebep olurlar. Tamamen iyi huylu lezyonlar olmakla beraber kanser kitlelerini gölgeleyebilmeleri bakımından takip edilmeleri gerekir.

Fibroadenom

Meme gelişimi sırasında ortaya çıkan hormon duyarlı kitlelerdir. Adet döngüsü ile kıvam ve büyüklüğünde değişiklikler ortaya çıkabilir. Küçük boyutlu olanlarda takip yeterli iken büyük boyutlara ulaşanlar ve büyüme eğiliminde olanların cerrahi olarak çıkarılması gerekir. 

Fibrokistik Hastalık

Nedeni tam olarak açıklığa kavuşmamış olmakla beraber östrojen hormonundaki artışın etken olduğu düşünülmektedir. Her adet döngüsünde memede gerçekleşen hormonal değişiklikler meme içerisinde fibrozis adı verilen fonksiyon görmeyen odakların oluşmasına neden olur. Bu odaklar memede süt kanallarında tıkanıklıklara ve bu tıkanıklığın arkasında sıvı birikimleri ile kistlerin oluşmasına neden olur. Bu değişiklikler 20'li yaşlarda başlar ve 30'lu yaşlardan itibaren memede kitle, ağrı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Meme ultrasonu ile tanı konulur. Çeşitli ilaçlarla hastaların %95'inde ağrı giderilebilir.

images (1).jfif

İletişim

Bilgi:       0 (551) 085 56 85

Randevu: 0 (332) 606 05 05

Whatsapp

Ulaşım

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi 

Akademi Mahallesi, Celal Bayar Cd. No:313, 42250 Selçuklu/Konya

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Twitter

Bu sitede yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle hekim muayenesi yerine kullanılması tavsiye edilmez.

Prof. Dr. İlhan ECE Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli bir öğretim üyesidir. Bu kurum dışında çalışmamakta, yasal mevzuat dışında herhangi bir ücret talebinde bulunmamaktadır.

Tüm hakları saklıdır © 2022 | ilhanece.com

bottom of page